Boeken

Over ons

de Blauwververij

Bed & Breakfast

Bed & Breakfast de Blauwververij is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis in het centrum van het pittoreske in Limburg aan de Maas gelegen dorp Blitterswijck. Het mag met recht een herenhuis worden genoemd: de hoge gevels zijn voorzien van fraai siermetselwerk en ook binnen zijn de fraaie hoge sierpleister plafonds, oude tegelvloeren en lambriseringen behouden gebleven.

Tegenwoordig biedt dit pand naast de B&B onderdak aan een patisserie, een slijterij en een cadeauwinkel. Het huis is in 2021 geheel gerenoveerd en heeft 5 nieuwe en ruime tweepersoons slaapkamers met ieder een eigen fijne badkamer.

Onze kamers zijn rustig gelegen, sfeervol ingericht en onder meer voorzien van televisie en een glasvezel internetverbinding. Ontbijt wordt iedere ochtend geserveerd op het overdekte terras of bij minder mooie dagen in het zitgedeelte van de patisserie. Als gast van de B&B kunt u naar believen gebruik maken van de mooie ruime tuin van 650m2 met her en der verspreid romantische zitjes of het grote overdekte terras.

Uw fiets, motor of oldtimer kunt u veilig stallen in de grote garage en onze eigen oprit biedt plaats aan 5 auto’s. Kom eens langs voor een overnachting en geniet van onze mooie omgeving met vele wandel- en fietsroutes. Ontdek de vele soorten vogels die hier gezien worden zoals de ooievaar, lepelaar, visarend en het fantastisch gekleurde ijsvogeltje. Als u uitgewandeld bent in Maaspark Ooijen-Wanssum of onze bossen neem dan eens het pontje naar de overkant van de Maas dat u afzet bij Nationaal park Maasduinen.

Geniet van verse koffie met zelfgemaakt gebak bij patisserie Julia op vrijdag en zaterdag of ga lekker lunchen of dineren bij veerhuis Tante Jet of pizzeria Il Moro die op loopafstand gelegen zijn. Na afloop een lekker glaasje wijn uit de slijterij op ons terras? Kortom laat u verrassen door het natuurschoon waar we mee omringd zijn, onze fijne oude dorpskern en onze mooie accommodatie.
Ik ben Melanie von der Haar, geboren en getogen in Blitterswijck, en woon met mijn man Marc en onze 3 zonen in het woonhuis naast de B&B. Vroeger waren dit de stallen en de werkplaats maar in de jaren 70 is dit gedeelte verbouwd tot woonhuis. Toen mijn ouders in het grote huis kwamen wonen verhuisden mijn grootouders naar onze huidige woning. In 1998 ben ik daar met mijn man gaan wonen en alle drie onze kinderen zijn hier geboren. In 2020 besloot mijn moeder om kleiner te gaan wonen en ontstond er de mogelijkheid om in mijn ouderlijk huis, naast mijn eerder geopende slijterij en cadeauwinkel, ook een Bed en Breakfast uit te gaan baten. Na jarenlang in de zorg te hebben gewerkt leek me dit een leuke nieuwe uitdaging. Na een grondige verbouwing hebben we op 1 april 2022 onze deuren geopend. We bieden u een aangenaam verblijf in een authentieke, rustige en natuurrijke omgeving. Wees welkom.

Historie

Aan de Kortestraat 1 in Blitterswijck (voorheen Dorpsstraat) is al sinds de eerste helft 19e eeuw een, manufacturenzaak en blauwververij gevestigd. In 1864 vestigt de heer Sartingen, koopman uit Horst zich in Blitterswijck blijkens een advertentie uit het Venloosch weekblad van dat jaar. De zaken gaan blijkbaar goed want in 1890 wordt het oude hoofdgebouw afgebroken en vervangen door een markant en statig herenhuis met inpandige winkelruimte.

De blauwververij was in het naastgelegen bijgebouw gevestigd (nu Kortestraat 1A). Hier werden stoffen en (werk)kleren blauw geverfd met de kleurstof indigo. Gewonnen uit planten van het geslacht Indigofera die weer werden geteeld in onder meer India en Indonesië.

Het huis is tot 1996 in gebruik geweest als woning met een inpandige kleding- en manufacturenzaak. Eerst bestierd door de familie Sartingen, daarna door schoonzoon Jos Clevers, en vanaf 1943 door de familie Antoon von der Haar. In 1944 en 1945 heeft het pand nog dienst gedaan als bataljonshoofdkwartier van het Engelse leger. De speciale band met het Engelse leger is lange tijd in stand gehouden want tot in de jaren 70 hebben Engelse officieren, die op de diverse nabijgelegen legerplaatsen gestationeerd waren, er pension gehad. Het pand beschikt immers over een groot aantal slaapkamers en extra inkomsten waren altijd welkom.

Het oorspronkelijke bijgebouw, de voormalige blauwververij, werkplaats en stallen, is in 1972 afgesplitst en verbouwd tot woning: Kortestraat 1A. Deze woning is toen betrokken door Antoon von der Haar en zijn echtgenote Johanna zodat hun oudste zoon Joep, echtgenote Nora en hun 3 dochters de hoofdwoning konden betrekken en de winkel konden voortzetten. Tot 1996 Heeft Nora von der Haar de manufacturenwinkel voortgezet nadien is deze winkel evenals de andere winkels in het dorp gesloten.

Sinds het overlijden van oma Johanna in 1998 wordt de woning aan de Kortestraat 1A bewoond door haar kleindochter mevrouw Melanie von der Haar en haar vriend de heer Marc Clabbers. Sinds 2019 is de winkel aan de Kortestraat 1 weer in gebruik. Nu als cadeauwinkel en slijterij: Von der Haar. Een hele gebeurtenis, want sinds dat de bakker, slager en melkboer verdwenen waren uit het Blitterswijckse straatbeeld is er eindelijk weer een leuke winkel die het dorpscentrum opfleurt. In 2021 is er in het voormalige woongedeelte van het huis een 2e winkel geopend: Patisserie Julia. Julia maakt en verkoopt heerlijk gebak. Ook voor een kopje koffie kunt u bij haar in de winkel of op het terras in de achtertuin terecht.

de Blauwververij

Boeken

Kom gezellig overnachten in een rustige en natuurlijke omgeving.

Onze host Melanie staat altijd voor je klaar!